Pálenie záhy (pyróza)

Pálenie záhy - Pyróza Určite sa vám niekedy stalo, že po zjedení nejakého jedla alebo po užití väčšieho množstva alkoholu ste mali pocit kyseliny v krku. Nazýva sa to pálenie záhy, teda pyróza. Ide o nepríjemný pocit, ktorý sa vám drží v krku a vy neviete čo s ním urobiť, iba tak rýchlo siahnuť po sóde bikarbóne a rýchlo to zapiť. A tu daný problém u väčšiny ľudí aj končí. Kyselina zmizla, môžem ísť ďalej, nič sa nestalo. A práve v tomto okamžiku nám naše úžasné telo podalo správu, že niečo v našom organizme nie je v poriadku. Vlastne ono to naše telo robí vždy, len mi si tých príznakov nevšímame a radšej ich vždy potlačíme nejakou „super“ protilátkou.

Samozrejme keď máte pálenie záhy raz za veľmi dlhý čas, až tak nič vážne sa nedeje. Aj keď už z daného faktu je jasné, že ste spravili nejakú chybu v stravovaní. Ale ak mávate pálenie záhy častejšie, už je to jasný signál, že treba so žalúdočnou kyselinou niečo urobiť.

Pálenie záhy (pyróza) je informáciou o tom, že máme v žalúdku nedostatok kyseliny chlorovodíkovej (HCL). Pýtate sa, že prečo nedostatok? Veď práve pálenie záhy spôsobuje prebytok kyseliny HCL. Takéto informácie vám môžu tlačiť do hlavy akurát tak alopatický lekári a ignoranti čo ich nasledujú. Poďme si teda v jednoduchosti zhrnúť ako také pálenie záhy vzniká.

Ako vzniká pálenie záhy (pyróza)

Pálenie záhy vzniká v dôsledku kvasenia v žalúdku. Žalúdok obsahuje málo kyseliny chlorovodíkovej alebo už takmer žiadnu a vzniká v ňom kvasný proces, keďže nedostatok HCL danú potravu nevie stráviť. Pažerákový zvierač (Hiatus) sa neuzavrie (uzaviera sa pri určitej hladine koncentrácie kyselín) a pena s kvasného procesu sa stále zväčšuje až kým sa nenatlačí späť do pažeráka a začne svojou kyslosťou dráždiť pažerák. O to aby sa nedostala pena s kvasného procesu do pažeráka sa stará pažerákový zvierač, ktorý je priamo závislý na množstve HCL v žalúdku. Čím viac HCL máme, tým sa pažerákový zvierač lepšie uzaviera. Ide o obranný mechanizmus tela, ktorý zabraňuje HCL vtiecť späť do pažeráka a páliť ho. Ak HCL v žalúdku máme nedostatok, pažerákový zvierač nemusí byť až tak dokonale uzavretý a tým pádom pena s kvasného procesu môže vyliezť až do pažeráka a narobiť neplechu. Preto sa často stáva, že si človek po ťažko stráviteľnom jedle musí odpočinúť a na chvíľu si ľahne, proste si dá šlofíka. A práve vtedy, tým že sa uloží do horizontálnej polohy sa mu tá pena s kvasenia naleje do pažeráka a začne páliť.

Dnešný lekári budú do ľudí ale radšej pchať vysoko zásadité látky (antacidá) aby eliminovali žalúdočné kyseliny, ktoré sa už ledva vytvárajú a pri tom robia presný opak. Je to až do neba volajúce.

V irisdiagnostike je stav žalúdočnej kyseliny krásne vidieť, či už ide o prekyslenie žalúdka alebo o fermentatívny – kvasný proces.

Čo urobiť pri aktuálnej pálení záhy

  • vypiť lyžicu kolidného striebra (pre zničenie možných mikóbov, ktoré sa môžu dostať do organizmu skrz nedostatok kyseliny)
  • žúvať pár mandlí v ústach až kým neostane kašiška a potom prehltnúť
  • užiť tabletu HCL betainu

Príčinou vzniku pálenia záhy je nedostatok žalúdočnej kyseliny (HCL)

Nedostatok HCL v žalúdku spôsobuje viacej možností

  • nevhodná strava (rôzne umelé produkty napchaté emulgátormy – umelá strava)
  • ťažko stráviteľná strava (mäso, obilniny, potraviny s veľkým obsahom tuku)
  • psychická záťaž (stres)
  • chemikálie (chemické lieky)
  • prevesenie žalúdku (prevesenie spodnej časti žalúdka, kde dochádza ku kvasnému procesu)

Ako sa vyhnúť kvasnému procesu

Ľudia ktorý majú problém s pálením záhy by si mali dať pozor na určité veci vo svojom živote a prispôsobiť sa im.

  • nepiť nič 45min. pred jedlom a 45min. po jedle (to platí aj pre polievku ako predjedlo)
  • nejesť prekombinované jedlá
  • nejesť veľké porcie (radšej rozložiť na viac menších)
  • nejesť ťažké jedlá (hlavne mäso, ktoré sa neskutočne dlho trávi)
  • každé jedlo poriadne rozžuť na kašu aby HCL v žalúdku malo čo najmenej práce s rozkladom potravy
  • obmedziť sladké jedlá (podporujú kvasenie)
  • vyhýbať sa stresu (jeden z najväčších faktorov ktorý ovplyvňuje redukciu HCL v žalúdku)
  • prestať nosiť úzke gaťe v páse (opasok alebo silná guma tlačí na črevá, ktoré vytláčajú žalúdok)
  • prestať piť kávu (veľmi dôležitý faktor)
  • pitie tvrdého alkoholu

Ako podporiť tvorbu žalúdočnej kyseliny HCL

  • výživový doplnok Betain HCl
  • jablčný ocot (1PL v 2 DC vlažnej vody ráno na lačno, neužívať dlhodobo, mesiac/týždeň pauza/znova )
  • pitie čerstvej mrkvovej šťavy (kludne 1L až 1,5L)
  • ostré chilly papričky
  • zázvor
  • citrón
  • morská soľ
  • špenát
  • zeler
  • aloe vera
  • čaje: Horec žltý, Rebríček obyčajný

Čaj na vyrovnanie hladiny HCL:

1 ČL strúhaného čerstvého zázvoru + 1 ČL kurkumi zalejeme 3dc  vriacej vody a necháme luhovať 15 - 20 minút. Čaj môžeme prípadne ochutiť citrónom alebo medom.

Výber produktov na podporu žalúdočnej kyseliny

Objednať z iherb.com:
Doctors Best, Betaine HCL Pepsin & Gentian Bitters, 120 Capsules (užívať 1 kapsulu s každým náročnejším jedlom)

Ak pri objednávke zadáte kupón VNR422 dostanete jednorázovú zľavu 5 dolárov.
Viac o výhodách a lacnej doprave nájdete v článku Ako správne nakupovať výživové doplnky.

Grgací test na HCL

Ráno hneď ako vstanete po rannom močení bez toho aby ste sa napili vody si zamiešate 1 ČL sódy bikarbóny s 200ml vody a vypijete. Začnete si merať čas. Pokiaľ grgnete do 1 minúty máte veľký prebytok HCL, do 2 minút značí ľahký prebytok, do 3 minút jej máte akurát, pokiaľ negrgnete do 5 minút, nemáte v žalúdku žiadnu žalúdočnú kyselinu. Tento test opakovať 3 dni za sebou.

Zdielať článok:

Upozornenie:
Informácie, ktoré sú zverejnené na tejto stránke nie sú lekárskym odporúčaním. Poznatky a názory, ktoré tu prezentujem sú buď moje osobné alebo prevzaté od iných autorov. Ako autor tejto stránky neberiem na seba žiadnu zodpovednosť. Rozmýšľajte svojím zdravým a logickým rozumom a uvážte čo je pre Vás správne. Radšej sa pýtajte ako by ste mali urobiť nejakú hlúposť, zdravie máte predsa len jedno.
Články - Zdravotné problémy
Aký je váš názor?
Donútila vás hľadať alternatívne riešenia nedôvera k dnešnej medicíne?
22%
66%
13%
Spolu: 547 hlasov
Náhodné články
irisdiagnostika
Zápal močových ciest a mechúra

Ako odstrániť zápal z močových ciest a mechúra, ktorý trápi stále viac a viac ľudí.

irisdiagnostika
Vysoký krvný tlak (hypertenzia)

Vysoký krvný tlak je spôsobený rôznymi príčinami. V článku sa dozviete ako vzniká a ako ho znížiť.

irisdiagnostika
Očista kĺbov

Ako sa zbaviť usadenín (solí) v našom organizme, hlavne v kĺboch a väzivách, prírodnou cestou.