Prekyslenie organizmu

Na úvod niečo od Kurta Tepperweina

Prekyslenie organizmu „Človek sa narodí s telom, ktoré je za optimálnych podmienok naprogramované na približne 130 rokov života. Podľa toho, ako sa oň stará, závisí, či zostarne v zdraví, alebo ochorie a zomrie predčasne. Tento program dlhovekosti je ale narušený neprirodzeným spôsobom života : nevyhovujúcou stravou, stresmi, nadmerným užívaním chemických látok (liekov), znečisteným životným prostredím a podobne. Dochádza k narušeniu acidobázickej rovnováhy v tele (dynamická rovnováha kyselín a zásad, t.j. stály pomer medzi ich tvorbou a vylučovaním), čo je dôvodom vzniku rôznych chorôb a utrpenia. Naše telo sa stáva prekysleným.“

„Aby bolo acidobázické hospodárenie vyrovnané, telo potrebuje 2/3 zásad a 1/3 kyselín. Ľudské telo funguje v zásaditom pásme, pričom si udržuje hodnotu pH v krvi 7,36 až 7,44. Najjednoduchším spôsobom určenia obsahu kyseliny v telesných tekutinách je určenie pH v moči. Jeho ideálna hodnota je 7,4 až 7,5, bežná hodnota je, žiaľ, často okolo 5,5. Na kontrolu pH sú vhodné lakmusové papieriky s priloženou farebnou škálou a mierkou aj s desatinami na presné vyhodnotenie reakcie. Hodnota pH v moči sa počas dňa mení. Odporúča sa merať jeho pH viackrát za deň pri močení :“

  • Pred raňajkami 7.00 h. - ráno býva moč najkyslejší v dôsledku očisty od kyseliny počas noci. Ranný moč presne odzrkadľuje obsah kyseliny v telesných tekutinách. Optimálna hodnota je 6,5 až 7,0 (vrchol zdravia v rannej moči je 7,3 ako naša krv).
  • Doobeda 10.00 h. - 2 až 3 hodiny po zásaditých raňajkách (optimálne je ovocie). V dôsledku prílevu zásad by mala byť pH hodnota okolo 7,4.
  • Pred obedom 12.00 h. klesnú hodnoty znovu do kyslého pásma pod 6,5, pretože v dôsledku látkovej premeny vznikol odpad.
  • Poobede 16.00 h. - po príleve zásad by pH znovu malo dosiahnuť hodnotu minimálne 7,4.
  • Pred večerou 18.00 h. - pH sa znovu nachádza v kyslom pásme pod hodnotou 7.

Pozor (osobná poznámka): Toto meranie lakmusom však nie je vždy spoľahlivé. Stáva sa že človek v sebe kyseliny zadržuje a do moču im odchádza málo, preto merania pH môže byť zavádzajúce.

Keď sa človek dlhodobo cíti unavený, bez nálady, býva často chorý, má zlé trávenie a bolieva ho hlava, je to dôkazom toho, že sa v tele nachádza nadbytok kyselín. Aj naše neprirodzené stravovacie návyky zapríčinili, že podiel zásad v našom tele je prakticky stále veľmi nízky, a tak je telo väčšiny ľudí prekyslené. Ak sa k tomu pridajú ešte negatívne emócie (hnev, veľa stresu), prekyslenosť sa zvýši ešte viac. Naše telo potrebuje teda zásady a pokiaľ tieto nie sú dostatočne obsiahnuté v strave, telo si zásadité látky vytiahne najprv z väziva, ciev, zubov, kostí a vlasov. Takto sa pokúša zneutralizovať prebytok kyselín. Tým sa ale z tela odčerpávajú minerály. Hoci je prekyslenie tela obrovskou záťažou, jeho následok v podobe trvalej demineralizácie je ešte horší. Pociťuje ho celé telo, ohrozené je fungovanie všetkých orgánov a ani endokrinné žľazy nemôžu dostatočne vykonávať svoju funkciu. Tlak krvi sa dostáva mimo normy, zuby sú ohrozené kazom, lámu sa nechty, vo zvýšenej miere vypadávajú vlasy, kosti a kĺby sa stávajú krehkými. Dochádza k akútnym a napokon k chronickým zápalom kĺbov a k obávanej osteoporóze. Čím väčšie je zaťaženie kyselinami, tým závažnejšia je choroba. Ďalším následkom s oveľa horšími účinkami je poškodenie ciev, čo môže viesť k srdcovému infarktu, mozgovej porážke, kŕčovým žilám a vredom predkolenia.

Je zrejmé, že prekyslený organizmus nemôže byť zdravý. Pri prekyslení organizmu trvajúcom neraz aj desiatky rokov nestačí iba preorientovať sa na zásadotvorné potraviny ako je ovocie, zelenina, olejnaté semená, krúpy ale telo treba očisťovať od prebytočných kyselín usadených v tele.

Toľko z knihy „Omladzujúce odkyslenie“ od tohto nemeckého autora venujúcemu sa zdravej výžive.

Stupnica pH
Po dvoch hodinách po raňajkách a v päť hodín po poludní by mala byť hodnota pH v zásade 7 a vyššie

Prekyslenie

Osobne si myslím že v knihe „Omladzujúce odkyslenie“ od Kurta Tepperweina nájdeme viacero nepresných informácií a omylov, ale ako základ pre každého, kto sa začína venovať prekysleniu určite postačí.
Prekyslenie nie je len vecou jednotlivca, je ním ovplyvnená celá populácia, všetky živé organizmy. Celá planéta trpí kyslými dažďami kvôli znečisteniu ovzdušia, ktoré odoberajú pôde minerály a zakysľujú ju.

Ako odkysliť organizmus je popísaný v článku "Odkyslenie organizmu".

Druhy kyselín

  • kyselina močová (z konzumácie mäsa a rozpadu buniek)
  • kyselina uhličitá (z nedostatku pohybu a zlého dýchania)
  • kyselina sírová (zo zadržovania plynov a bravčového mäsa – táto kyselina sa vylučuje hlavne nohami)
  • kyselina octová (zo sladkostí a tuku)
  • kyselina mliečna (z telesnej námahy)
  • kyselina trieslová (z čierneho čaju a kávy)
  • kyselina acetysalicylová (z liekov proti bolesti)
  • kyselina šťaveľová (napr. Z rebarbory, špenátu, kakaa)
  • kyselina dusičná (z nakladaného mäsa a zo syrov s prídavkom dusičnanu draselného)
  • kyselina soľná (zo stresu, strachu, hnevu)

Tieto kyseliny neutralizuje organizmus tak rýchlo, ako je to len možné, aby nedošlo k jeho popáleniu. K tomu potrebuje minerálne látky. Tie sa zlučujú s kyselinami a tvoria tzv. usadeniny (soli). 

Telesná tekutina v pH
krv 7,34 – 7,45
sliny 6,5 – 7,5
moč 5,5 – 8,0
vaginálna tekutina 3,8 – 4,5
spermatická tekutina 7,2 – 7,8
žlč 8,0 – 8,5
pankreatická šťava 7,5 – 8,5
žalúdková šťava 1,5 – 2,5
črevná šťava 7,5 – 8,0
mozgovomiechový mok 7,3 – 7,6

Metabolické typy

  • Kumulatívny typ - zadržiava kyseliny v tuku a v tkanivách formou kryštálov - výrastky, cysty, myómy, bradavice, pigmenty - často vykazuje nesprávny výsledok pri meraní slín a moču pri použití pH lakmusového prúžku
  • Vylučovací typ - kyseliny vylučuje močom, stolicou, potom, menštruačnou krvou (hlavne ženy)
  • Typ, ktorý riedi kyseliny vodou - trpí na opuchy, kyslosť neutralizuje minerálmi, ktoré si berie z vlasov, nechtov, kostí, chrupaviek a stien ciev, často vykazuje nesprávny výsledok pri meraní slín a moču pri použití pH lakmusového prúžku

Príčiny prekyslenia

  • nevhodná strava a nápoje: výrobky z bielej múky (kyselina octová), priveľa mäsa a údenín (kyselina močová, sírová, dusičná), stužené rastlinné tuky (kyselina octová), cukor a sladkosti, sladené a energetické nápoje sýtené CO2, káva s mliekom (tvorí extrémne kyslú reakciu v dvanástniku), nadmerné solenie
  • držanie nevhodných diét a hladovky (pri pôste sa vyplavuje z tkanív veľa kyselín a bez prísunu organických zásaditých minerálov môže vzniknúť autointoxikácia - človek sa ohrozí nárazovým vyplavením vlastného nazhromaždeného odpadu.
  • chemické lieky, hormonálna antikoncepcia, lieky proti bolesti (kyselina acetylsalicilová), antibiotiká, kortikoidy, steroidy
  • stres, zloba, agresia
  • látková výmena (Ak nie je dostatočné množstvo organických zásaditých minerálov a stopových prvkov v organizme, kyseliny, ktoré vznikajú metabolizáciou potravy nie sú dostatočne neutralizované. Minerály a stopové prvky telo samé vyrobiť nedokáže, je nutné ich prijímať spolu s potravou.)
  • nedostatok pohybu a nesprávne dýchanie - kapiláry sa uzatvárajú, znižuje sa zásobovanie tkanív kyslíkom; tiež extrémna fyzická námaha u vrcholových športovcov (kyselina mliečna a kyselina uhličitá)
  • chemoterapia a ožarovanie
  • hnijúce kaly v črevách (zapríčinené hlavne živočíšnymi bielkovinami a obilninami)
  • elektromagnetický smog - PC, mobil, televízia, stĺpy vysokého napätia
  • ťažké kovy
  • dehydratácia

Príznaky

  • nadváha
  • vypadávanie vlasov, plešatenie, šedivenie vlasov
  • častá nevysvetliteľná únava, nedostatok energie
  • časté prechladnutie
  • časté studené ruky a nohy
  • plesňové ochorenia, plesne na nohách, nechtoch, žalúdočno-črevnom trakte
  • problémy s trávením, napr. nadúvaním, kyslé grganie, zápcha, pálenie záhy
  • povlak na jazyku alebo jemné praskliny
  • časté zubné kazy, paradentóza
  • zápach  tela alebo pach z úst
  • poruchy spánku, ranný pocit nevyspatia
  • bolesti kĺbov, voda v kolene (bez úrazu), svalové kŕče, bolesť končatín alebo svalov
  • svrbenie pokožky, zápaly kože
  • mastné vlasy, suché vlasy, lupiny
  • krehké, popraskané nechty
  • bledá, popraskaná koža
  • alergické reakcie, senná nádcha

Najkyselinotvornejšie potraviny:

Prepálený tuk, mäso, cukor, sladkosti, čokoláda, soľ, rastlinné stužené tuky, kolové výrobky, kofola, výrobky z bielej múky, obilniny, údeniny, mlieko, káva, tvrdý alkohol.

Zásaditá strava

  • všetky druhy zeleniny ale hlavne: zemiaky, reďkovka, červená repa, brokolica, uhorka, baklažán, zázvor, cesnak, cibuľa, karfiol, huby (dubáky, kuriatka, shiitake, šampióny), paradajka, mrkva, hlávkový šalát, čínska kapusta, ľadový šalát, kyslá kapusta, zeler, chren, kukurica, paprika,  zeleninová vňať, olivy, morské riasy
  • všetky druhy ovocia ale hlavne: melón, mango, citrón, grapefruit, ananás, egreš,  jahoda, hrozienka, banán, hruška, jablko, čerešňa, malina, slivka, marhuľa, figa a ďatla (jedine čerstvé)
  • jedlé gaštany, mandle, sezamové semienka, slnečnicové semienka, tekvicové jadrá (*kešu, lieskové oriešky, para orechy, pistácie a píniové jadrá majú mierne kyslý charakter)
  • zelené a bylinné čaje (Palina pravá,  Rebríček obyčajný,  Púpava lekárska, Lucerna siata, Lapacho, Prasličkový čaj)
  • zo strukovín iba: sójové bôby, sójové výhonky, fazuľa azuki, hrášok
  • jablčný ocot (v organizme pôsobý alkalicky)
  • miso, sójová omáčka, morská soľ, tofu (sójový syr), tempeh, seitan, med od včelára (s mierou)
  • syr camembert (30% tuku v sušine), kyslá smotana
  • pohánka, pšeno (*ostatné obilniny sa radia do mierne kyslých potravín), ryža natural celozrnná, varené zemiaky v šupke
  • rastlinné oleje za studena lisované (všetky majú neutrálny charakter)
  • filtrovaná voda, voda + šťava z citróna

Tieto zásadité potraviny sú samozrejme zásadite iba v surovom stave, tepelnou úpravou sa menia na kyselinotvorné. Preto treba jesť čo najviac zeleniny a ovocia bez akýchkolvek úprav.

Kyselinotvorná strava

  • mäso všeobecne, hlavne ale bravčové a hovädzie mäso a mäsové vývary
  • alkohol, káva, čierny čaj
  • výrobky z bielej múky, pečivo,  obininy, koláče
  • cukor a potraviny obsahujúce cukor, náhradné sladidlá, dezerty, sladkosti (pre osladenie používajte včelí med)
  • nikotín
  • polotovary (hranolky, krokety...) a konzervované potraviny
  • zelenina: rebarbora, špenát
  • kyslé ovocie: avokádo, višňa, ríbezle, ostružiny, čučoriedky
  • mliečne výrobky (syry, kravské mlieko...)
  • dráždivé korenie (čierne korenie, karí...)
  • strukoviny ako pohánka, cícer + varené strukoviny, cestoviny z bielej múky, biela ryža
  • vajcia
  • vlašský orech, arašidy, sušený kokosový orech
  • majonéza, kečup, horčica, tatárska omáčka
  • ryby
  • ocot
  • kuchynská soľ
  • sýtené minerálne vody a sladené nápoje (najlepšie obmedziť natrvalo)
  • stres, hnev, žiarlivosť, závisť
  • antibiotika, chemické lieky (snažiť sa im vyhnúť)

Odporúčania

  • pitie odšťavených zeleninových a ovocných štiav
  • jesť v kľude a nehltať (nerozžuté jedlo vytvára kyselotvorné kvasenie v črevách)
  • prechádzky v prírode,  turistika (dýchaním dostávame do tela viac kyslíku a vydychujeme viac kysličníku, ktorý je tiež kyslý.)
  • pohyb ako beh, rýchla chôdza, bicyklovanie (vypotenie kyselín), plávanie (v jazerách), power walking, (po fyzickej námahe je potrebné ihneď doplniť minerálne látky)
  • nezadržovať v sebe plyny
  • pitný režim, najlepšie prefiltrovaná voda (min. 1,5 L na dobrý chod orgánov)
  • vyhýbať sa elektromagnetickým vlnám (elektrosmog)

Prevencia

  • zníženie príjmu kyselinotvorných potravín na 30% a zvýšenie zásadotvorných potravín na 70%.
  • pitný režim (2 – 2,5 litra čistej zásaditej vody denne)
  • relaxácia
  • kontrola pH a v prípade poklesu pH dodanie zásaditých organických minerálov a stopových prvkov
  • prechádzky v lese, návšteva jaskýň
  • pri diétach strážiť pH a dopĺňať zásaditými organickými minerálmi a stopovými prvkami

Zdielať článok:

Upozornenie:
Informácie, ktoré sú zverejnené na tejto stránke nie sú lekárskym odporúčaním. Poznatky a názory, ktoré tu prezentujem sú buď moje osobné alebo prevzaté od iných autorov. Ako autor tejto stránky neberiem na seba žiadnu zodpovednosť. Rozmýšľajte svojím zdravým a logickým rozumom a uvážte čo je pre Vás správne. Radšej sa pýtajte ako by ste mali urobiť nejakú hlúposť, zdravie máte predsa len jedno.
Ochrana osobných údajov

Stiahnuť a prezrieť: ochrana osobných údajov

Články - Zdravotné problémy
Aký je váš názor?
Donútila vás hľadať alternatívne riešenia nedôvera k dnešnej medicíne?
22%
65%
13%
Spolu: 556 hlasov
Náhodné články
irisdiagnostika
Pálenie záhy (pyróza)

Pálenie záhy nie je o prekyslení žalúdka, ale práve naopak, o nedostatku žalúdočnej kyseliny.

irisdiagnostika
Vysoký krvný tlak (hypertenzia)

Vysoký krvný tlak je spôsobený rôznymi príčinami. V článku sa dozviete ako vzniká a ako ho znížiť.

irisdiagnostika
Očista nosných dutín - Džala néti

Nosná sprcha džala néti je dávna jogínska technika, ktorá očisťuje ducha aj telo.