Kefírové huby, ktoré dnes voláme tibetské huby pochádzajú pôvodne z tibetských hôr, kde ich stále zo sebou nosili pastieri kôz a oviec v mechoch, ktoré boli naplnené kozím mliekom, kde kefírová huba menila mlieko na kefír. Pastieri ho neustále konzumovali a dožívali sa veľmi vysokého veku. Snažili sa túto "zázračnú" hubu ochrániť pred ostatkom civilizácie a nechávali si jej tajomstvo pre seba. Nikto už nevie ako sa to stalo ale tibetskú hubu pozná dnes už celý svet.
Táto kefírová huba vyzerá ako malý biely karfiolík a obsahuje baktérie a kvasinky, ktoré sa kŕmia laktózou z mlieka, tým pádom tento kefír môže konzumovať aj človek trpiacim na alergiu laktózou. Kefír z tibetskej huby pôsobí priaznivo v tráviacom trakte, kde zabraňuje vytváraniu rôznym nežiaducim patogénom a zároveň detoxikuje organizmus.
Na začiatok si je nutné samozrejme zaobstarať kefírové huby (kefírové zrná). Zo začiatku ich stačí naozaj málo, kľudne aj iba 2 - 3 malé karfiolíky. Takto som začínal ja. Hubu si zoženiete kdekoľvek na internete, iba si zadáte do prehliadača darujem alebo predám tibetskú hubu a vyhodí vám to stovky odkazov. Prosím vás, nenechajte sa napáliť všelijakými špekulantami čo to predávajú za nehorázne peniaze, 10 EUR a viac. Ignorujte ich. Skutočne je plno ľudí čo tibetské huby darujú alebo predávajú max do 5 EUR.
Takže keď už máme doma tibetské huby môžeme sa do toho pustiť. Tibetská huba vyzerá takto:
Pripravíte si nejakú sklenenú nádobu, často sa používa zaváraninový pohár. Vložíme do neho tibetské huby a zalejeme mliekom. Aké mlieko si zvolíte je na vás. Ja používam kravské mlieko z automatu. Ale kto má možnosť a peniaze, určite používajte kozie mlieko. Kravské mlieko obsahuje jednu z najhoršie stráviteľných bielkovín - kazeín. Aj keď je pravda, že tibetské huby ho vo väčšine likvidujú, kravské mlieko má iné veľké negatívum a to, že veľmi rado zahlieňuje. O tom ale popíšem ku koncu článku. Snažte sa vyhýbať používaniu baleného krabicového mlieka! Ak nie je žiadne lepšie po ruke, bude musieť stačiť aj toto. Rozdiel medzi krabicovým mliekom a mliekom z automatu alebo farmára zbadáte na chuti. Preto je najlepšie používať vždy čerstvé nepasterizované mlieko! A samozrejme mlieko neprevárať!
Ak máte na začiatku kefírových hubiek málo (napr. 2 - 3 karfiolíky) zalejte ho asi 1dc mlieka. V tomto postupe a na obrázkoch znázorňujem výrobu 0,5L kefíru.
Keď máme huby zaliate, zakryjeme otvor nádoby servítkou alebo nejakou látkou a zagumičkujeme aby sa do kefíru nedostala žiadna nečistota. Nádobu neuzatvárame viečkom, kefír potrebuje vzduch!
Takto uzatvorenú nádobu si položíme niekam do izby, kde by mala byť približne izbová teplota a necháme stáť 12 hodín (po 12 hodinách uvidíte ako sa oddelila srvátka). Po 12 hodinách vložíme nádobu do chladničky na ďalších 12 hodín. Ja to osobne v chladničke nechávam miesto 12 hodín 20. Vtedy je ten kefír hustejší a chutnejší, samozrejme podľa mojej chute. Vyskúšajte si rôzne doby kvasenia v chladničke a prídete si na čas kedy vám kefír chutí najlepšie. Čím dlhšie si ho tam necháte tým bude hustejší a kyslejší. Neodporúčam ho nechávať pri izbovej teplote dlhšie ako 12 - 14 hodín. Kefír sa dá dať do chladničky aj ihneď po zaliatí mliekom, ale potom doba kvasenia je extrémne dlhá a kým sa vám vyrobí kefír tak už na neho nebudete mať možno ani chuť .
Že kefír je hotový, spoznáte podľa toho, že keď nakloníte nádobu do jednej strany, tak vám na skle ostanú také ako keby riečne korytá tak ako je ukázané na obrázku.
Teraz veľký pozor. Kefíru a už vôbec nie kefírových zŕn sa nemôžeme dotknúť kovovým predmetom, inak by sa huby hneď zničili a prestali by produkovať kefíran. Takže po vybratí kefíru z chladničky ho v nádobe zamiešame otočenou varechou - homogenizujeme ho. Následne ho precedíme do umelej alebo sklenej nádoby cez umelé sitko a kefírové zrná varechou pomasírujeme aby sme všetok kefír dostali von.
Takto vyzerá kefír po vybratí z chladničky.
Homogenizujeme kefír.
Kefír vylejeme do umelohmotného sitka a precedíme.
Varechou pomasírujeme hubky aby sme z nich uvoľnili prebytok kefíru.
Gratulujem, kefír je hotový a pripravený na konzumáciu. Celý proces môže začať odznova. Tibetské huby znova vložíme do nádoby a zalejeme mliekom. Kefírové zrná nepreplachujte ako to robia niektorý blázni, nechajte ich také slizké tak ako sú. Ten sliz sa volá kefíran a to je práve tá zložka čo kefír potrebuje na jeho vytváranie. Umyť môžete akurát tak nádobu v ktorej ste mali kefír. Odporúčam do znova zaliateho kefíru pridať 50ml už urobeného kefíru. Napomôžete tak rýchlejšej a lepšej tvorbe kefíru.
Tibetské huby sa vám budú stále rozmnožovať. Rozmnožujú sa skoro dvojnásobne každé 2 týždne. Ak ste začali 2 - 3 karfiolíkmy tak sa vám budú pomaly množiť a tým pádom ich budete zalievať väčším množstvom mlieka. Čím častejšie si kefír robíte, tým rýchlejšie sa vám budú zrná množiť. Ak máte prebytok húb, môžete ich niekomu darovať alebo ich jednoducho skonzumovať.
Tip: Ženy, ktoré majú problémy s vaginálnou mikózou si tieto tibetské zrná môžu na noc vložiť do pošvy. Mikóza by sa mala odstrániť alebo aspoň zmierniť.
Keď si práve nerobíte kefír a ani dlhšiu dobu neplánujete, môžete jednoducho zaliať tibetské huby čerstvým mliekom a nechať ich ležať v chladničke aj pár týždňov. Ja som ich v chladničke nechal raz aj mesiac a vôbec nič sa nestalo.
Ak si robíte kefír z kravského mlieka, odporúčam ho nepiť moc často. Maximálne tak 8 až 10 krát do mesiaca. Kravské mlieko dosť zahlieňuje a odráža sa to na dýchacích cestách. Všeobecne užívať probiotické kultúry neustále je zbytočné, keďže sa probiotické baktérie v črevách množia sami od seba. Probiotiká v črevách sa ničia hnačkou a antibiotikami. Vtedy je dobré užívať kefír. Ani premnoženie probiotík v črevách nie je priaznivé lebo vyvolávajú kvasenie. Platí všeobecné pravidlo - všetko s mierou.
Na ľavo nová várka kefíru a na pravo vo fľaške už hotový chutný hustý kefír. Prajem vám dobrú chuť a veľa zdravia do života.
Ak by ste si chceli ochutiť kefír nejakým ovocím, nie je problém. Možete spolu s kefírom pomixovať banány, jahody, drobné ovocie, načo len máte chuť. Ak v zime nie je po ruke drobné ovocie, dá sa kupiť aj mrazené za pár korún.
Zarobený kefír s drobným ovocím (čučoriedky, borievky, jahody, červené a čierne ríbezle)
Zdielať článok:
Stiahnuť a prezrieť: ochrana osobných údajov
Ako doplniť deficit horčíka, ktorým trpí viac než 90% obyvateľstva a je príčinou mnohých chorôb.
Kúra na likvidáciu parazitov v ľudskom organizme pomocou vermoxu, čierneho orecha, klinčeka a paliny pravej.